Ürün Açıklaması
ÖNSÖZ
Doğup büyüdüğüm ve ekmeğini yediğim Karamürsel’in kültür dünyamızda hep üstün bir yeri olsun istedim. Zira bu şirin ilçe, tarihte İLK’lerin misyonuna erişmiş ender beldelerdendir.
Karamürsel Belediyesindeki yerel yöneticiliğim yanında gazeteciliğin de verdiği şevkle 25 yıl boyunca Karamürsel ile ilgili sürekli araştırmalar ve derlemeler yaptım ve çok önemli sayılabilecek kaynaklara sahip oldum. Bu belge ve araştırmalarımdan önemli bir bölümü, ilk kez 3. baskısı gerçekleştirilen, elinizdeki bu eserde yer almış bulunmaktadır.
Bir gerçeğe dikkat çekmek isterim ki, bugün – maalesef- dar bir alanda varlığını sürdürmek zorunda kalan merkezi Karamürsel’in idari sınırları, eserimizde ele alınan tarihi konuların genişliği ile orantılı değildir; olmayacaktır. Zira tarihin kendi sürecinde yaşattığı Karamürsel elbette bugün yaşamakta olduğumuz Karamürsel değildir. 1880’li yıllarda 2 bin 125 kilometrelik bir alana sahip iken bugün o miktarın 258 kilometrekareye inmesi, ne tarihin tayin ettiği o gerçek Karamürsel’in, ne de Karamürsel’de yaşayanların hatalarıdır. Ancak o affedilemez hataların sahiplerini, en büyük yargı organı TARİH yargılamaktadır. Bence bu sürecin yargısı artık sona ermiş olup infazına geçilmiştir. Bunu anlamak için geriye dönüp şöyle bir hafızanızı yoklamanız, yeterli olacaktır.
Değerli okurlar,
‘Dünden Bugüne, KARAMÜRSEL’ adıyla 2 baskı yapan bu eserin 3. baskısında isim değişikliğine gittik. Değerli dostum mimar Tamer Genç’in teklifiyle bu esere ‘KAPTANI-I DERYA KARAMÜRSEL’ adı verildi; iyi de oldu…Çünkü Karamürsel ilçesi, Osmanlı Devletinin ilk Kaptan-ı Derya ünvanına sahip denizcisi Karamürsel Alp’in fethettiği çok önemli ve stratejik bir noktada yer almaktaydı. Ayrıca bu değişim eserde, bilişim ve kültürün evrensel değer olarak görüldüğü 21.yüzyıla uygun bir yapılanmayı da çağrıştırıyordu.